Zakaži termin

info@belmedicks.com     +383 49 455 999
Radno vreme: Pon - Sub 8:00 - 20:00

Neurohirurgija

Neurohirurgija predstavlja granu hirurgije koja se bavi operativnim lečenjem bolesti lobanje, mozga, kičme i živaca. Sve veći broj bolesti se može uspešno lečiti uz minimalnu invazivnost, kao što su: mali rez na koži, mali otvor na lobanji i sl. Ovo je omogućeno razvojem tehnike rada i razvojem pomoćnih uredjaja u lečenju. Ali i pored toga, za uspešnu operaciju i dalje ostaje veoma poznat standard: dobro hirurško znanje, bogato iskustvo i mikroskopska tehnika koja predstavlja precizno operisanje pod uvećanjem mikroskopa.

Šta je neurohirurški pregled i šta se njime postiže?

Neurohirurškim pregledom čini se selekcija pacijenta kod koji se uzrok tegoba ne može ukloniti nikako drugačije osim hirurškim putem.

Specijalističkim pregledom i korišćenjem savremenih sredstava za snimanje mozga, mozak se može videti kao na dlanu, tako da se sa siguršnoću isključuju ili potvrđuju tumori u mozgu ili kičmi. Ukočena leđa i bol u jednoj ili obe noge, obično umanjuju osnovne životnih sposobnosti u koje pored kretanja i rada spada i seks. Bol u leđima i išijas predstavljaju najčešće probleme u neurohirurškoj praksi.

Umesto tradicionalnih “otvorenih” operacija, većina zahvata koji se izvode na tijelu, danas se mogu izvoditi kroz neki od oblika minimalno invazivne hirurgije.

Cilj minimalno invazivne hirurgije jeste da se ciljani zahvat uspešno izvrši, a da to, telo pacijenta što lakše podnese, pritom smanjujući post-operativnu bol, ožiljke, ali i da se istovremeno ubrza proces zaceljivanja, smanjivši pritom mogućnost post-operativnih komplikacija.

Prof. Dr Nebojša Stojanović